Beograd

Beograd

Beograd, glavni grad Srbije i jedan od najživopisnijih gradova Balkana. Smješten na ušću rijeke Save u Dunav, Beograd je spoj bogate istorije, živahne kulturne scene i neodoljivog šarma koji privlači posjetioce iz cijelog svijeta.

 

Beograd je grad koji odiše istorijom na svakom koraku. Beogradska tvrđava, simbol grada, datira iz 2. vijeka i pruža spektakularan pogled na rijeku i okolne četvrti. Prošetajte Kalemegdanom, parkom koji okružuje tvrđavu, i otkrijte skrivene prolaze, spomenike i muzeje koji svjedoče o burnoj prošlosti ovog grada.

 

Stari grad Beograda, poznat kao Skadarlija, predstavlja dušu grada gdje se miješaju tradicija, umjetnost i gastronomija. Prošetajte kaldrmom Skadarlije, okruženi boemskom atmosferom, i uživajte u tradicionalnoj srpskoj kuhinji, živoj muzici i umjetničkim galerijama koje oživljavaju ovu četvrt.

 

Beograd je također poznat po svojoj živahnoj noćnoj sceni. Splavovi na rijeci Sav i Dunavu predstavljaju epicentar zabave gdje se možete zabavljati do ranih jutarnjih sati uz najbolje domaće i internacionalne DJ-eve. Također, Ada Ciganlija, popularno beogradsko izletište, nudi brojne sportske aktivnosti tokom dana i noći.

 

Za ljubitelje kulture, Beograd nudi bogat kulturni program tokom cijele godine. Narodno pozorište, Muzej savremene umetnosti, Galerija Matice srpske – samo su neki od brojnih kulturnih institucija koje nude raznolike izložbe, koncerte i predstave za sve ukuse i interesovanja.

 

Gastronomska scena Beograda je raznolika i bogata. Probajte tradicionalna jela poput ćevapa, pljeskavica, ajvara i rakije u autentičnim restoranima i kafanama širom grada. Ne zaboravite posjetiti pijace poput Zelenog venca i Kalenića, gdje možete probati svježe voće, povrće, sireve i meso direktno od lokalnih proizvođača.

 

 

Mapa

Galerija