Gdanjsk

Gdanjsk

Gdańsk, biserna luka Baltičkog mora, predstavlja spoj bogate istorije, živopisne arhitekture i fascinantne kulturne baštine. Smješten na obali Poljske, ovaj grad pruža posjetiocima nezaboravan doživljaj.

Stari grad Gdańska, srednjovjekovno čudo arhitekture, oživljava uske kaldrmisane ulice, šarene fasade i impozantne kule koje svjedoče o burnoj prošlosti grada. Glavni trg, Długi Targ, okružen je prekrasnim kućama, a Fontana Neptuna dominira centralnim dijelom, čineći ga savršenim mjestom za opuštajuće šetnje i uživanje u lokalnim delicijama.

Gdańsk je također poznat po svojim muzejima koji svjedoče o pomorskoj tradiciji, uključujući Muzej Državnosti na Zlatnim Vratima. Šetnja duž rijeke Motławe pruža priliku za uživanje u predivnom pogledu na brojne škverove, dok posjeta brodu-muzeju “Soldek” omogućuje uvid u pomorsku prošlost grada.

Jedinstvena atmosfera grada naglašena je i modernim elementima, poput čuvene Svjetionice Gdańsk – kompleksa sa suvenirnicama, restoranima i panoramskim pogledom na more.

Gdańsk će oduševiti svakog posjetioca svojom raznolikošću, gostoljubivošću i pričom koja seže kroz vjekove. Otkrijte čaroliju ovog fascinantnog grada koji spaja prošlost i sadašnjost na jedinstven način.

Mapa grada

Galerija