Mostar

Mostar

Mostar, dragulj Hercegovine koji oduzima dah svojom ljepotom, bogatom istorijom i jedinstvenim spojem kultura. Smješten na obali rijeke Neretve, Mostar je grad koji se ponosno uzdiže iznad svojih čuvenih Starog mosta, simbola jedinstva i pomirenja.

 

Mostar je grad koji odiše istorijom na svakom koraku. Stari grad, UNESCO-ova svjetska baština, predstavlja pravu riznicu arhitekture i kulture. Prošetajte kamenim ulicama Starog grada, okruženi orijentalnim duhom koji odiše sa svake kamene kuće, dućana i čaršije. Posjetite Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture iz 16. vijeka, i svjedočite tradicionalnom skakanju sa njegovih visokih lukova, što je postalo simbol hrabrosti i tradicije.

 

Mostar je grad koji slavi raznolikost i multikulturalnost. Šetajući gradskim ulicama, otkrićete pravoslavne crkve, katoličke katedrale, džamije i sinagoge, koje svjedoče o dugoj istoriji različitih religija i kultura. Mostar je mjesto gdje se susreću istok i zapad, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja očarava svakog posjetioca.

 

Za ljubitelje prirode, Mostar nudi pregršt mogućnosti za istraživanje. Planina Velež, koja se uzdiže iznad grada, pruža brojne staze za planinarenje i biciklizam, sa kojih se pruža spektakularan pogled na grad i okolinu. Također, rijeka Neretva nudi mogućnosti za rafting i kupanje, pružajući osvježavajuće iskustvo tokom toplih ljetnih dana.

 

Kulturna scena Mostara je živa tokom cijele godine. Mostarsko ljeto, festival koji se održava od 1997. godine, okuplja umjetnike i posjetioce iz cijelog svijeta, pružajući raznolike kulturne događaje kao što su koncerti, pozorišne predstave i izložbe. Također, Mostar Film Festival privlači filmske entuzijaste iz regiona i šire.

 

Gastronomska scena Mostara je raznolika i bogata. Probajte tradicionalna jela poput ćevapa, bureka, baklave i sarme u autentičnim restoranima i kafanama širom grada. Ne zaboravite probati  domaći ražani hljeb i vina koja će upotpuniti vaše gastronomske užitke.

 

Mapa

Galerija