Ohrid

Ohrid

Dobrodošli u biser Sjeverne Makedonije – grad Ohrid. Smješten na obali istoimenog jezera, Ohrid je jedno od najstarijih naselja u cijeloj Evropi, obilježeno bogatom kulturnom baštinom, netaknutom prirodom i jedinstvenom atmosferom koja očarava svakog posjetioca.

 

Ohrid je pravo arheološko blago koje seže unazad više od 2.000 godina. Sa preko 365 crkava i manastira, ovaj grad je poznat kao “Jerusalim Balkana”, što samo naglašava njegovu važnost kao duhovnog centra. Među najpoznatijim lokalitetima su Crkva Sv. Sofije, ikonično mjesto koje datira iz 11. vijeka, i Samuilova tvrđava koja pruža spektakularan pogled na jezero i okolinu.

 

Ohridsko jezero je prava oaza mira i ljepote. Kristalno čista voda omogućava raznovrsne aktivnosti poput kupanja, ronjenja ili jednostavno opuštanja na obali. Brojni restorani uz obalu nude svježe pripremljene riblje specijalitete i lokalna vina koja će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.

 

Za ljubitelje prirode, Ohrid nudi pregršt mogućnosti za istraživanje. Nacionalni park Galichica pruža nezaboravne staze za planinarenje s panoramskim pogledom na jezero s jedne strane i Egejsko more s druge strane. Šetnja kroz guste šume i posmatranje rijetkih biljnih i životinjskih vrsta čine ovo iskustvo jedinstvenim.

 

Ohrid je grad koji nudi i bogatu kulturnu scenu. Tokom ljeta, pozornice i ulice grada ožive festivalima, koncertima i raznovrsnim kulturnim događajima koji privlače umjetnike i posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovaj grad se pretvara u pravu pozornicu gdje se susreću tradicija i savremeni duh.

 

Za nezaboravan boravak u Ohridu, nudimo različite turističke pakete prilagođene vašim željama. Bilo da tražite aktivan odmor, duhovno iskustvo ili jednostavno želite uživati u ljepotama prirode i kulture, Ohrid će vas sigurno očarati svojom jedinstvenom atmosferom i gostoprimstvom.

 

Dođite i otkrijte čaroliju Ohrida – grad koji ostavlja neizbrisiv trag u srcima svih koji ga posjete.

Mapa

Galerija