Park prirode Piva

Park prirode Piva

Pivsko jezero je najveće vještačko jezero u Crnoj Gori ili drugo po veličini od svih jezera, odmah poslije Skadarskog jezera. Nastalo je izgradnjom hidro elektrane 1975. godine. Kod Mratinja na 10km od Šćepan Polja nalazi se brana koja je visoka 220m, među najvišim u Evropi. Jezero je na nekim mjestima duboko i preko 180 m, a dugo je 42km. Pivsko jezero predstavlja najveći rezervoar pitke vode i ima izvanredne uslove za sportove na mirnim vodama. Posebno je atraktivno za ribolov i one koji žele krstarenjem da uživaju u pogledu na preostale detalje potopljenog kanjona rijeke Pive. Nastankom vještačkog Pivskog jezera bilo je nužno da se Pivski manastir izmjesti na drugu lokaciju. Ovaj poduhvat je uradila grupa stručnjaka tako dobro i stručno da se građevinski dio crkve i cijeli živopis nije ni za malo poremetio ili izmjenio. Takođe treba pomenuti da je potapanjem zemljišta na kome sada leži Pivsko jezero za uvijek izgubljena i pećina Odmut, čija je dubina bila oko 11 metara i u kojoj su otkrveni mnogi tragovi iz početka Neolita.

Podgorica – Manastir Piva – Pivsko jezero – Podgorica

Ova tura je za ljubitelje prirode i istorije. Manastir Piva je jedan od najznačajnijih manastira pravoslavlja u Crnoj Gori a nalazi se u nevjerovatnom predjelu Plužina. Nekad je bio smješten na izvoru rijeke Pive, nakon čega je premješten na novu lokaciju, zbog izgradnje brane i akumulacionog jezera za potrebe hidroelektrane.

Oblast oko Pivskog jezera sastoji se od više od davdeset malih sela koja su idealno pozicionirana unutar prirodne sredine. Sela imaju staromodnu arhitekturu, tipičnu za tradicionalne katune.

Ovo putovanje vas neće ostaviti ravnodušnim. Naš vodič će vas odvesti na najbolja mjesta da vidite i ispričate najljepše priče.