Podgoričkim sokakom

PODGORIČKIM SOKAKOM

Podgorica, komercijalni i kulturni centar,  je najveći i glavni Grad Crne Gore i glavna raskrsnica puteva u Crnoj Gori. Ime je dobila po brdu Gorici, pod kojim je rasla i razvijala se. Grad je na odličnoj lokaciji jer predstavlja konekciju između zimskih skijaških centara i Crnogorskog primorja. Dobar položaj je uslovio i odličnu klimu, sa toplim ljetima i prijatnim zimama. Grad je ispresijecan sa pet rijeka, a u neposrednoj blizini nalazi se i Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu, sa nevjerovatnim brojem ptica i biljaka od kojih su neke veoma rijetke.

Grad čija je burna istorija ostavila traga ne samo na njegovu infrastrukturu, već i na način života lokalnog stanovništva, ekonomski, politički, obrazovni i administrativni centar Crne Gore – veoma je interesantan za posjetiti. Poslednjih godina grad doživljava veliki procvat i postaje moderna metropola. Intenzivnom urbanizacijom i razvojem građevinarstva, mnogih modernih objekata i višespratnica, grad se mijenja enormnom brzinom.

Podgorica je domaćin brojnih kulturnih manifestacija, a tu su i mnoga pozorišta, kulturno umjetnički centri i sl. Sahat-kula, Adži-paša Osmanagića, ruševine Nemanjinog grada, ostaci grada Duklje (iz I vijeka nove ere) , Stare Varoši su samo neki od kulturno istorijskih spomenika koje treba posjetiti.

Prije nego što se uputite u crnogorske čudesne gradove ili na sjever, zaustavite se u centru Crne Gore. Ova tura će vas voditi kroz najvažnije lokacije grada, uključujući kupovinu, degustaciju jela i razgledanje. Iako je Podgorica dosta uništena tokom ratova, sigurni smo da ćete biti zadivljeni lokalitetima koje ćemo vam pokazati: Stari grad sa Sahat kulom, Doganjska džamija, Skaline, Trg republike, crkva Svetog Đorđa, Milenijum, Ruski most, Hram, Rimski trg, Kraljev zamak iz 19.vijeka. Pauza za ručak u nevjerovatnom restoranu kompleksa na Imanju Knjaz, u blizini Podgorice. Nakon toga obilazak tržnih centara Delta City, City Mall i Mall of Montenegro.

Mapa grada