Prijestonica i biseri Jadrana

PRJESTONICA I BISERI JADRANA

Tokom ovog fenomenalnog izleta imate priliku posjetiti tri turistički i istorijski najzanimljivija grada Crne Gore – Cetinje, Kotor i Budvu.

Cetinje je prijestonica Crne Gore, okružen obroncima Nacionalnog parka Lovćen. Ovaj grad je riznica istorije, kulture i tradicije Crne Gore. Kada posjetite Cetinje, imaćete osjećaj da je vrijeme stalo. Bićete okruženi mnogim starim zgradama, koje su nekada bile misije raznih zemalja cijeloga svjeta. Ono što najviše privlači pažnju je svakako Cetinjski manastir iz 1701. i Biljarda. Na Cetinju postoje brojni muzeji i Akademija umjetnosti. Blizina Nacionalnog parka Lovćen daje divnu priliku za nezaboravan provod i priliku da posjetite najvisočiji mauzolej na svijetu. U vrelim ljetnjim danima, Nacionalni park Lovćen nudi izuzetno prijatnu atmosferu.

Smješten u jednom od najljepših zaliva svijeta, Kotor, grad trgovaca i čuvenih moreplovaca ima dosta toga da ispriča. Stari grad Kotor je najbolje sačuvana srednjovekovna urbana sredina tipična za gradove nastale u XII i XIV vijeku. Srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasleđa uvrstili su Kotor u UNESCO – ov spisak „Svetske prirodne i kulturne baštine“. Kroz čitav grad prostiru se građevine, isprepletane uličicama i trgovima. Na jednom od njih nalazi se i katedrala Sv. Tripuna, spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada. Karnevali i fešte koje se organizuju svake godine, najljepšem gradu crnogorskog primorja daju dodatnu čar. Kotor se ne smije propustiti.

Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Prema legendi osnivač Budve bio je Kadmo, vladar Tebe i muž Afroditine kćerke Harmonije. Međutim, usponi velikih sredozemnih kultura obilježili su duh ovog grada koji se i danas osjeća. Budva je izrasla u modernu ljetnju metropolu, najposjećeniju ljetnju destinaciju u Crnoj Gori. Ono što privlači ljude i dovodi ih u Budvu je prije svega nešto što je priroda darovala ovom kraju, a darovala mu je neponovljivu ljepotu sunca, mora i niz bisernih plaža u podnožju gorostasnih planina. Velika vrijednost Budve je i njena kulturna i istorijska baština: brojni spomenici, iskopine, tvrđave, samostani i crkve.

Podgorica – Cetinje – Njeguši – Kotor – Budva – Podgorica

Ova spektakularna tura kombinuje najslikovitije uzdizanje obale i turbulentnu hiljadu godina dugu istoriju Crne Gore. Počinjemo sa razgledanjem Stare kraljevske prestonice Cetinja, gde je postavljeno 70 odsto spomenika crnogorske istorije. Sa brojnim istorijskim građevinama, muzejima, muzikom, umjetničkom i glumačkom školom, spomenicima iz različitih vremenskih perioda, čak i sa gubitkom kapitalnog statusa, Cetinje ostaje centar kulture, istorije i obrazovanja. Imaćete priliku da vidite tipičnu arhitekturu a zatim vas vodimo do malog sela Njeguši, gde je rođen naš čuveni pjesnik i vladar Njegoš. Super ukusna pršuta predstavlja lokalni specijalitet . Vožnja starim putem do Kotora poznata je kao omiljeni dio ture – uživamo u najljepšem pogledu na Bokokotorski zaliv sa više od hiljadu metara nadmorske visine. Pravimo fotografije da zabilježimo ovu veličanstvenu ljepoticu. Zaista oduzima dah!

Na našem sledećem odredištu, Kotor, radimo brzu šetnju gradom. Čuveni Stari grad nosi teret dvije hiljade godina duge istorije, počev od drevnih Ilira, Rimljana, Vizantijanaca, nad Srbima, Venecijancima, Austrougarima i konačno Crnogorcima. Posjetićemo šest najvažnijih lokacija sa našim turističkim vodičem – Trg oružja, Cvjetni trg, Trg Svetog Probafona, Trg muzeja, Trg Svetog Luke. Nakon obilaska, nastavljamo do Budve koja je stara preko tri hiljade godina. Gradski zidovi i Stari grad čine je tako atraktivnim za veliki broj turista posebno ljeti, kao i ogroman broj plaža, barova, restorana itd.. Nakon završetka ture, bićete puni sjajnih uspomena.