Sjeverna Bajka

MANASTIR MORAČA, KOLAŠIN, BIOGRADSKA GORA

Kolašin je grad koji su osnovali Turci u XVII vijeku. Pored njega protiče uvijek nemirna rijeka Tara, kao i rijeka Morača, a sa svih strana okružen je planinama. Sinjajevina, Bjelasica, Ključ i Vučje unjedrili su ovaj mali grad. Kolašin se nalazi na 954m nadmorske visine i nudi odličan odmor, kako zimi, tako i ljeti. Zbog svoje nadmorske visine i povoljne klime, Kolašin se svrstava u vazdušne banje. Posebnu atrakciju za turiste, predstavlja Biogradsko jezero koje se nalazi u Nacionalnom parku „Biogradska gora“ koja je jedna od tri očuvane prašume u Evropi. Biogradsko jezero se nalazi na 1094m nadmorske visine, a oko njega su uređene pješačke staze.

Manastir Morača je jedan od najmonumentalnijih srpskih srednjovjekovnih spomenika Crne Gore. Podignut je na desnoj obali Morače, u proširenom dijelu kanjona, na prirodnoj zaravni slikovitog pejzaža, u Opštini Kolašin. Morački hram je podigao 1252. godine Stefan, sin kralja Vukana a unuk Nemanjin, što se spominje u natpisu na nadvratniku zapadnog portala. Manastir Morača ima veoma bogatu istoriju, a s obzirom da je podignut još u vrijeme rane vladavine Nemanjića, bio je svjedok mnogih događaja.

Ovdje se priroda sama stara o sebi, a ljudi se brinu da taj sklad niko ne naruši. Iako je  Biogradsko jezero otvoreno za posjetioce, strogo se kontroliše da ljudski uticaj na ovaj predio bude što manji, kako bi Biogradska gora i njeno jezero zauvijek sačuvali iskonsku ljepotu i čistotu.

Podgorica – Manastir Morača – Kolašin – Biogradska Gora – Podgorica

Tokom ovog cjelodnevnog izleta imaćete prilike da se uvjerite zašto je malena Crna Gora jedna od najljepših zemalja svijeta. Polazak u ranim jutarnjim satima, a tokom cijelog dana vidjećete tri izvanredne lokacije, probati odlične lokalne specijalitete, napraviti predivne fotografije, uživati u sjajnoj prirodi.